Vőfély vagy ceremónia mester?

A következő cikkben összegyűjtöttem néhány fontos érvet mindkét foglalkozás mellett és próbáltam a két tevekénység különbségeit vázolni. 

Az idősebb korosztály és a régi hagyományokat követő családok körében a vőfély egy úgynevezett esküvői házigazdaként tevékenykedő, nagy hangú, vicces, jó megjelenésű ember személyét jelentette. 

A vőfély feladata volt, hogy kommunikáljon násznéppel ,felvezesse a hagyományos játékokat, részt vegyen a kikérés lebonyolításában és koordinálja a szolgáltatókat. 

Nem mindenkiből válhatott jó vőfély, hiszen csak az igazán talpraesett férfiak és a magabiztos jelöltek lettek igazán elismerve. Aki ismertebb volt, ő akár főállásban is végezhette tevékenységét és gyorsan megtelt a naptárja.

Az esküvők modernizálódása során, tevekénységnek megjelent egy modernebb változata, a Ceremónia mester.

 Kezdetben inkább Budapesten és nagyobb városokban, ám napjainkban már vidéken is egyre gyakrabban találkozhatunk Ceremónia mesterrel az esküvőkön.

A két megnevezés célja tulajdonképpen teljesen megegyezik, csak előadásmódjában és megjelenésében tér el egymástól.

A vőfély versekkel díszített szövegkörnyezetben vezeti fel a mondanivalóját, míg a CM egy szolidabb modernebb beszed technikával koordinálja az estét.

A ruha viseletben is találkozhatunk eltérésekkel, hiszen a vőfély hagyományos díszített viseletben, kalapban és vőfély bottal a kezében fogadja a vendégeket, míg a Ceremónia mester, modern elegáns öltözetben. 

Manapság egyre több vőfély és ceremónia mester jelen meg a piacon, viszont érdemes személyes ajánlások alapján, referencia videók alapján kiválasztani a számunkra megfelelő szolgáltatót.


Mindenképp érdemes átgondolni, melyik szolgáltatói forma a szimpatikusabb számotokra, illetve a vendégjeitek számára. 


Mindkettő lehet jó, viszont társaságomként eltérő, hogy melyik személy megbízására lesz szükségetek.